Gebitsverzorging

Voor wanneer je het beste wilt voor jouw paard

Een goed gebit voor je paard helpt veel problemen te voorkomen

Je ziet dat je paard toch wat kwaaltjes heeft waarvan je niet precies de oorzaak weet. Het gebit is wel al eens nagekeken maar dat was iemand met een handvijl en je weet eigenlijk niet of ze wel echt in de mond hebben gekeken of alleen maar gevoelt…

problemen zoals proppen maken of slecht kunnen inbuigen met de hals zijn vaak overduidelijk problemen die voort komen uit het gebit. Een behandeling is dan zeker nodig.

Maar weet je dat o.a. ook moeilijk op gewicht blijven, langzaam eten, slechte of slappe mest, regelmatig (lichte)koliek, maagzweren, spieren die slecht ontwikkelen, bokken tijdens het rijden, tegen de hand in werken, regelmatig struikelen, niet aan het lichaam mogen zitten, poetsen onprettig vinden enz allemaal problemen met het gebit kunnen zijn?

“Door goed te kijken naar het paard en de kauwbeweging zie ik vaak al wat er mis is”

-Jeroen Dieleman-

Een paard met pijn aan zijn mond zal het niet snel laten zien. Wanneer je paard proppen maakt ben je eigenlijk al te laat. De proppen worden namelijk gemaakt als noodoplossing, oa ook om de wangen op te vullen wanneer haken van de tanden pijnlijk in de wangen prikken.

Ook onbalans in het gebit kan voor proppen zorgen. De kaken kunnen niet meer goed hun werk doen waardoor de kiezen niet goed slijten en een zogenaamd golfgebit veroorzaken.

De afname van deze beweging zorgt ervoor dat het probleem snel verergert en steeds groter wordt. Het wordt ook steeds lastiger om dit in één behandeling weg te nemen en je kosten lopen hoog op omdat de behandeling dan sneller herhaalt moeten worden. Ook de snijtanden hebben te lijden onder de vele druk die veroorzaakt wordt op het gebit. Voor je het weet zit je in een revalidatietraject…

 

Mijn shetlander had een jaarlijkse behandeling nodig en kwam via via bij Jeroen uit. Ik twijfelde wel even omdat hij met sedatie werkt.

Maar man wat ben ik blij dat ik er toch voor gegaan ben. Er was niet heel veel aan de hand want hij was vorig jaar nog geweest. 

En toch merk ik een mega verschil in zijn gedrag. Eerst kon hij nog wel eens nukkig zijn als ik hem poetste of gewoon even een knuffel gaf. karakter dacht ik… alhoewel het wel wisselde per dag. En nu… ik weet niet wat Jeroen heeft gedaan (terwijl ik mee mocht kijken, vragen stellen en hij veel verteld heeft) maar zijn gedrag is volledig anders. Ik kan hem helemaal poetsen en knuffel en hij zoekt mij zelfs op om eens lekker hard te groomen op zijn hals en billen. voorheen kon dit nooit. 

Ik ben super tevreden en ga volgend jaar zeker weer naar Jeroen.

Joke Teurlings

Mijn belofte aan jou

  • Ik werk met mechanisch aparatuur zodat er niet te veel druk op het hoofd, kaakgewricht en spieren. komt. Wel zo fijn als je toch als met je mond open staat
  • De sedatie die we toedienen is via een pasta onder de tong. Zo komen er geen naalden bij kijken en is dat voor paarden of mensen met prikangst een stuk prettiger
  • Door mijn rustige houding en kennis van paarden zijn ze vaak al minder gespannen
  • Ik werk bijvoorbeeld niet met blauwe handschoenen die paarden juist kunnen zien. Ik koop hier speciale zwarte of beige voor. Dan kan ik vaak direct al goed in de buurt komen en kennis maken
  • Door mijn opleiding en achtergrond heb ik al veel paarden mogen behandelen. Iedereen krijgt alle aandacht en tijd geef. Haast ken ik niet en houd ik niet van
  • Mijn speculum(waar de mond mee open gehouden wordt) heb ik expres uitgezocht op de kleine stappen waarmee hij open gaat. Ook dit, zodat het voor het paard, het meest fijn blijft
  • Door mijn achtergrond als militair onderken ik ook snel de stressreacties van de persoon die erbij is en kan ik je nog sneller gerust stellen. Dus vind je het eng? of krijg je spanning bij het idee dat de tandarts voor je paard langs komt? Dan ben je bij mij aan het juiste adres
  • Het speculum zal ik nooit zo maar hard en ruig aan een stuk open trekken
  • de 3 puntstbalans waarbij balancering plaats vind tussen het kaakgewricht, alle kiezen en de snijtanden zijn mijn leidraad naar een gezond gebit
  • Met regemaat zal ik tussendoor de behandeling het hoofd laten zakken en de speculum dicht doen. Zo kan het paard tussendoor even zijn nek, rug en kaakspieren ontspannen
  • Ik werk met een standaard onder het hoofd op de weide of paddock of met een hangsysteem voor op stallen. Zo kan ik altijd je paard helpen, ookal sta je niet op een luxe plek
  • Ik geef je een eerlijk advies over de interval die nodig zou zijn. vier keer per jaar is in de meeste gevallen bijvoorbeeld echt overdreven.
  • Na de behandeling ben ik telefonisch of via wattsapp goed bereikbaar. Mocht je nog vragen hebben hoef je dus niet lang te wachten

Praktische informatie

  • Zodra de afspraak is goed gekeurd staat hij vast in onze agenda. 
  • Je gaat naar je eigen dierenarts voor het sedatiemiddel domosedan, je krijgt hierover ook nog een mail.
  • Voor de behandeling is een stroompunt nodig en schoon water. Heb je dit niet? vermeld het even in de aanvraag, dan denken we met je mee.
  • Op de dag van de behandeling ben je minimaal 30 min. eerder aanwezig dan de afspraak. Je zorgt dat je paard nog even lekker wat ruwvoer kan eten omdat hij/zij 2 uur na de behandeling niet mag.

FAQ

Tarieven

Behandeling gebitsverzorging €120,-

In 2024 krijg je de reiskosten van mij cadeau

Dit overbrugt Brabant, Limburg, Gelderland, Zuid-Holland en natuurlijk België

FAQ

Vanaf welke leeftijd moet een behandeling starten?

vanaf 2,5 jaar is het aan te raden de eerste behandeling in te plannen. Ik zie paarden vanaf 3 jaar oud wel voorbij komen maar dan zijn sommige haken al wonden aan het veroorzaken in de wangen. Niet echt een lekkere start voor zo’n jong dier

Tanden stoppen toch met groeien? moeten ze dan nog wel na 15 jaar oud te zijn?

ja juist oudere paarden, ik reken vanaf 20 jaar, moeten goed nagekeken worden. kiezen die los zitten of diastases kunnen pijnlijke problemen veroorzaken.

Trek jij ook tanden?

Nee iedere gebitsverzorger die dit doet is in overtreding van de wet. Alleen tandartsen mogen dit. Soms zitten ze zo los dat je ze er per ongeluk uit tikt. Maar zodra je er meer kracht op moet zetten, kan het ook nog eens enorm pijnlijk zijn. Een plaatselijke verdoving is dan gewenst.

Er moeten wat tanden getrokken worden maar wil graag jou langs laten komen. Maak je een uitzondering?

Nee dat doe ik niet. Wel kan ik de rest van het gebit in orde maken en je doorverwijzen naar een specialist. De specialist heeft ook liever een goed onderhouden gebit zodat hij zich goed kan focussen op het trekken van de tanden.

Ik vind de sedatie niet nodig. kan het ook zonder?

In het verleden heb ik dit al eens geprobeerd maar dit doe ik niet meer. Ik zie te veel ongemak bij het paard en dat wil ik juist voorkomen. Ook de precisie waar ik mee te werk ga komt in het geding zonder sedatie.

Mijn dierenarts wilt de sedatie niet mee geven en nu?

Dat horen we vaker. Wat je kan aangeven is dat het op eigen risico is en dat ze hier een aantekening van mogen maken. Dierenartsen zijn aan veel regels gebonden dus het is niet raar dat ze het liever niet mee geven. Wilt je dierenarts het alsnog niet app ons dan even. Wij kennen verschillende dierenartsen die wel mee willen werken.

Voor vragen kan je een wattsapp sturen of een belafspraak inplannen via onderstaande link.

KLIK HIERONDER

Contact

0031 (0)6 21 63 83 27

2381 Weelde (Ravels)

Hours

Maandag t/m vrijdag

Open 08.00 – 17.00

Follow
Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.