Ik ben Hanna. Bekapper, gezondheidsjunkie en sportfan. Waar ik een aantal jaar geleden nog 107 kilo woog, is er nu ruim 30 kilo af. Waar ik een aantal jaren nog helemaal naar de kloten was van het scheppen van twee kruiwagens mest, lukt het mij op een gegeven moment om 100 kilo of meer te deadliften. Naast een passie voor lichamelijke gezondheid, heb ik een passie voor paardenvoeten. Ik vind namelijk dat niet alleen mensen het verdienen lekker in hun lichaam te zitten, maar ook paarden hebben hier recht op. En dit begint wat mij betreft bij de voeten – al heb ik ook ontzettend veel interesse in voeding, training en bodywork.

Hoe het begon

Ik neem je even een paar jaar mee terug in de tijd. Ik woog 107 kilo en zat thuis met een depressie. Ik voelde me mentaal, fysiek en emotioneel slechter dan ooit. Ik had zo’n beetje alle diëten geprobeerd die ik kende of waar ik via via over had gehoord. Vetarm, koolhydraatarm, Sonja Bakker… maar niets hielp. Zelfs onder begeleiding van een diëtist slaagde ik er niet in mijn voedingspatroon onder controle te krijgen. Alles hielp een tijdje, maar na drie a vier weken was ik er weer helemaal mee klaar…

Ondertussen tikten de kilootjes er gestaag bij, en werd mijn zelfbeeld steeds lager. Ik had bedacht dat, zodra ik boven de 100 kilo kwam, ik niet meer op mijn lieve paard Leni mocht rijden. Ik dacht, als ik mezelf zo’n duidelijke grens geef weerhoudt dit me er vast van om nog meer aan te komen! Helaas was dit niet zo en brak de dag aan dat ik niet meer mijn allerliefste hobby mocht uitvoeren van mezelf. Juist datgene wat mij op dat moment in mijn leven nog enigszins een gevoel van vreugde gaf, mocht ik niet meer… Soms kroop ik er nog vol schaamte op zodra er geen stalgenootjes waren. Gewoon, heel even zonder zadel, want ja… dat scheelde weer acht kilo.

 

 

 

 

Een sprankje hoop

Ik zat in een neerwaartse spiraal. En toen veranderde alles. Ik besloot dat ik de hoop op afvallen ging opgeven, en in plaats daarvan aan mijn mindset en mijn leven ging werken. Ik wilde niks liever dan met paarden werken, dus ging op zoek naar mogelijkheden. Ik vond een bijbaantje op een stal in de buurt, waar ik vijf dagen per week de dagelijkse klussen deed. Dit bood me weer regelmaat en sociale contacten. Tussen het mesten, voeren en water geven door, leerde ik over paarden én over mezelf. Ik kwam erachter dat ik een fascinatie had voor paardengedrag, maar misschien nog wel meer voor het paardenlichaam en hoeven. Ik bekapte mijn eigen paard al (met zuchten en steunen, want bekappen is zwaar werk en ik was niet fit), maar wilde meer. Ik kende de basis van het bekappen, maar ben me verder gaan verdiepen. Geleidelijk aan nam ik steeds meer paarden over van mensen om me heen. Eerst nog gratis, maar na een tijdje begon ik er voorzichtig geld voor te vragen – en zo ontstond mijn eerste onderneming, Hoefplus Verzorging.

Het werken als bekapper heeft me geholpen beter voor mijn lijf te gaan zorgen. Het bekappen van paarden is fysiek zwaar werk. Dit kun je alleen volhouden als je aandacht besteed aan alle aspecten van je eigen gezondheid: goede voeding om je lijf van energie te voorzien, sterke spieren om je rug te beschermen, de juiste houding tijdens het werk, en ook emotioneel en mentaal goed voor jezelf zorgen door een effectieve planning en duidelijke afspraken met je klanten en jezelf. Hoe meer ik deze zaken ging inzetten, hoe beter ik me begon te voelen. Stapje voor stapje klom ik uit het dal, en inmiddels kan ik met veel trots zeggen dat ik 35 kilo ben afgevallen, meerdere keren per week sport, en met gemak een mestbeurt of bekaproute kan volhouden.

De volgende stap

Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren werkzaam als bekapper. Waar ik me in het begin nog zorgen maakte of ik wel genoeg klanten zou krijgen, merk ik nu dat ik vooral moet zorgen dat ik niet téveel klanten aanneem. Bekappen is fantastisch, maar het is zwaar werk – en aangezien ik het nog lang wil kunnen volhouden, is het belangrijk dat ik goed voor mezelf zorg. Dit vind ik niet makkelijk, want ik gun elk paard een gezonde, functionele hoef. Toen ik langzaamaan begon te merken dat ik meer aanvragen kreeg dan ik kon aannemen, realiseerde ik me dat het tijd was voor de volgende stap in mijn carrière.

Sinds een aantal maanden bekap ik dus niet meer alleen zelf, maar ondersteun ik ook andere bekappers in het fit houden van hun lichaam (zodat zij hun vak kunnen blijven uitvoeren) én begeleid ik beginnende bekappers bij het opbouwen van hun eigen bedrijf. Hierbij ondersteun ik hen bij alle aspecten: goed zorgen voor het lichaam van het paard, goed zorgen voor hun eigen lichaam en het opbouwen van zelfvertrouwen als bekapper.

Hanna ten voeten uit

* Ik heb aan de kunstacademie gestudeerd. Ik heb daar geleerd te denken in een proces, en dit helpt me enorm bij mijn werk als bekapper maar ook bij het begeleiden van mensen. Een proces is nooit eindig en geeft ruimte om stap voor stap vooruit te komen.
* Bekappen is voor mij eigenlijk ook een kunstvorm, het is eigenlijk een soort boetseren met hoefjes. Symmetrie, balans, hoeken… en dit alles gecombineerd met gevoel en het zoeken naar de meest functionele vorm.
* Ik houd van Star Wars en Lord of the Rings, Stardust. De vele verhalen die erin zitten, jezelf verliezen in een andere wereld, humor, symboliek… ik hou ervan!
* Ik heb ongelooflijk veel over mezelf geleerd van mijn paard Leni. Zij heeft me uitgedaagd mezelf beter te leren kennen, te kiezen voor wat ik echt wil, en te investeren in mijn eigen gezondheid en geluk.
* Ik ben getrouwd met een militair. Mijn man Jeroen is dus vaak van huis, wat ik soms jammer vind… maar soms ook wel lekker rustig. Al blijft er nog genoeg drukte over in huis met drie honden, een kat, en een witbuikegel.
* Naast het werken met paarden, houd ik van het kweken van plantjes. Nee, geen wiet… maar mijn tuin staat vol met kruiden, groentes, een druivenrank, en nog veel meer lekkers en gezonds.

Dankbaar

Ik kan bijna niet beschrijven wat de ontwikkeling van de afgelopen jaren me heeft gebracht. Van een zielig hoopje ellende dat zichzelf compulsief uithongerde, en toch steeds meer aankwam, ben ik veranderd in een sterke vrouw die goed voor zichzelf zorgt. De verandering van ‘ik wil dun zijn’ naar ‘ik wil gezond zijn’ was een gamechanger voor me. Ik keek niet meer naar wat ik níet wilde (dik zijn) maar naar wat ik wél wilde (me goed voelen) en begon uit te zoeken wat ik daarvoor moest doen. Ik wou gezond zijn en ik ging steeds meer leren over voeding en hoe dit werkte in lijf.

Ik begon het te snappen!

Eindelijk paste ik weer in een normale rijbroek die je bij de lokale ruitershop kon kopen. Mijn billen hingen niet meer over de randen van mijn 18,5 inch zadel heen en momenteel is het zelfs zo dat mijn zadel te koop staat omdat deze veel te groot is geworden voor mij. En het allerleukste van alles is dat het poep scheppen, op de grond trainen en het paardrijden zelf veel en veel makkelijker gaat. Ik ben niet meer helemaal naar de klote van twee zware kruiwagens sjouwen. Ik kan weer zelfverzekerd met mijn allerliefste Leni samen werken, waardoor het vertrouwen tussen ons enorm is gegroeid.

Dit alles heb ik bereikt door weer voor mezelf te kiezen: ik ben goed voor mezelf gaan zorgen, ben mijn passie gaan volgen, en durf met recht te zeggen dat ik megatrots ben op mezelf! Het is mijn missie om anderen te helpen dit ook te bereiken. Spreekt mijn verhaal je aan? Neem gerust contact op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Meer info?

Neem gerust contact op als je vragen hebt of een afspraak wilt boeken!

Telefoon: 0031 (0)6 21 63 83 27
Mail: info@hannalobbezoo.nl

Contactgegevens

info@hannalobbezoo.nl

0031 (0)6 21 63 83 27

Fijnaart